Att hänga med i barnens värld

Vi kan konstatera att barnen tar till sig den nya tekniken på ett kick. Ipads och mobiltelefoner, datorer och spelkonsoler – allt lär de sig med blixtens hastighet medan vi önskar att vi hade en instruktionsbok. Det är inte bara tekniken de lär sig behärska, det är också mjukvaran: Installationer, program, sociala medier, spel, lärplattformar osv. Barnen kan hjälpa oss när vi får bekymmer. Det är roligt att få hjälpa någon och visa sig duktig.

2013-03-20 08.52.46

När vi förser barnen med en dator eller något annat; när vi går 1:1 i skolan och på fritids – då förser vi dem samtidigt med hela världen. Hur beredda är vi att ta det ansvaret? Vilket intresse barnen än har kommer de att kunna hitta fakta och tips. De kommer att kunna prata med likasinnade. På semestern behöver de inte halka efter i skolan, eftersom de kan följa med vad som händer i klassrummet eller se inspelade lektioner. Det är en fantastisk möjlighet vi fått med hjälp av internet. Men som bekant finns det också en baksida av myntet: På sociala forum kan man träffa okända människor; bli ofredad; stöta på bilder som man blir rädd eller oroad av; mobba eller bli mobbad; kränkt och lurad.

Hur förbereder vi barnen för att möta den världen? Genom att förbjuda barnen att söka youtube-klipp? Genom att endast spela pedagogiska spel på fritids? Och inte besöka sociala arenor?

Det finns en oro bland pedagogerna på fritidshem och skolor. Man VET att det är viktigt att ta tag i detta, men man är rädd att man inte förstår vad barnen håller på med. Man känner inte till hur MoviestarPlanet och andra sociala arenor för barn fungerar. Och man tänker att de kommer att översköljas med reklam, sexism, främlingsfientlighet och till och med porr och hur förhindrar vi det?

Öppna upp för den diskussionen på arbetsplatsen! Fundera om man hanterar genom att hindra eller att stötta! Behöver personalen fortbildning?

← IKT – alla inlägg

 

Annonser

One thought on “Att hänga med i barnens värld

  1. Pingback: The Big 5, The Big 6 | Lärande perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s