Estetik i skolans värld

Jag lämnade just in en uppgift till högskolan. För att kunna genomföra uppgiften har jag gjort två intervjuer med lärare som undervisar i bild. Det var mycket spännande att höra om deras tankar om ämnets status. Bildämnet har idag mycket låg status hos politiker, samhälle, kollegor och föräldrar.2012-11-07 10.49.05

Hela samhället är idag uppbyggt med visuell text; bilder, filmer, klipp, spel osv osv. Det krävs en hel del av oss för att kunna avkoda det vi ser. Väldigt många vuxna jag möter är helt omedvetna om den påverkan som all denna visuella text översköljer oss med. Det är fördomar, sexism, rasism och andra dolda budskap som ständigt rör sig runt omkring oss. Och hur är det då med barnen? Hur hanterar de den verkligheten? Ger vi dem redskap?

Bildämnet är inte längre ett andningshål mellan matten och geografin. Det är viktigare än någonsin.

Vad händer med barnen om de inte får kunskap om hur man analyserar visuell text? Kommer deras attityd som vuxna genomsyras av de underliggande fördomar som de matats med sedan späd ålder? Vad händer om barnen inte förstår att bilder och media är kommunikativa? Om de inte intar ett kritiskt förhållningssätt?

Och när vi tittar på skolan som förberedande för yrkeslivet – om samhället idag är visualiserat, innebär det en ökande andel yrken där estetik, kreativitet och skapande är grundläggande krav.

Hur kan vi ge estetiken så liten plats i skolans värld? När den riktiga världen är fylld av den?!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s