Sociala relationer på nätet kräver övning

Vi ställer upp! För den uppväxande generationen. Några nattvandrar. Hjälper en stackars trasa hem till mor och far. När det gått snett. När någon varit oschysst. Några har mod. Går emellan i bråk. Kurage; säger ifrån när de ser något kränkande. Vi går väl inte förbi? Och låtsas inte se? Nej, för många av oss är det en mänsklig skyldighet. Och vi ställer upp som lagledare i fotbollen; kör ungdomar hit och dit. Visst ställer vi upp!

Men vem nätvandrar? Vem ställer upp när de ser att det går snett? Hur kan vi SE att det går dåligt? Om vi inte är där? Om vi säger att vi har vårt privatliv; och någon gång måste man ju ha ledigt?!

Och vi undrar hur det kan gå så långt. Nätmobbning. Näthat. Kränkningar.

Hur lär de unga om sociala interaktioner? Relationer? Vilka värderingar bär de med sig? Hur tränar de nätetikett? Om de sitter själva på sitt rum; på ett nät utan vuxna? För vi har ledigt! Vi lärare och pedagoger. Vi föräldrar och släktingar.

Det finns möjliga övningsarenor. Från tidig ålder. Med vuxna som är bra på relationer. Men den arenan har monterats ned. Bit för bit. Och tappat i både förmåga och kvalitet. Fritidshemmet. Slaktat.

Men ändå undrar vi: Hur kan det gå så långt? Vad kan vi göra? Varför gör ingen något?

← IKT – alla inlägg

Annonser

4 thoughts on “Sociala relationer på nätet kräver övning

  1. Viktig och bra hemsida du har Victoria!! Fantastiskt att kunna hjälpa föräldrar som vill veta!
    Mitt hopp är att vi också får resurser på fritidshemmen att möta barnen i den verklighet de befinner sig. Så att också barnen blir rustade. Även när det fattas engagerade föräldrar. Jag vill vara en engagerad pedagog!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s