LekaLekaLeka

Minns du den magiska värld som leken var? Minns du hur den förflyttade dig genom tid och rum? Hur den öppnade dörrar till okända världar och hur den fick dig att leva ut? Vet du vilka positiva effekter detta gav dig? Den utvecklade dig till den du är!

Genom leken utforskar vi gränser. Våra inre gränser; de yttre gränserna; kamraternas gränser. Vi prövar våra idéer och infall. Att vi lär oss genom leken råder inget tvivel om. Språklig träning; begreppsuppfattning; problemlösning; hänsyn; självbehärskning. Vi kan få förståelse för tyngdkraft; balans; matematik.

Men vi utvecklas också på ett annat plan. Leken är identitetsskapande och personlighetsutvecklande. Vi provar roller och sätter oss i situationer som kräver ställningstagande. Den kommunikativa förmågan tränas ständigt i och runt lekens värld. Det ska förhandlas, diskuteras, rollbesättas, planeras och ageras. Allt detta och ännu mer händer i leken. Och då har vi ändå inte tagit upp hur viktig leken är för hjärnans utveckling i sig; och naturligtvis lekens egenvärde!

När vi får förståelse för hur viktig leken är, i ett barns utveckling, kan vi inte längre nonchalera leken som trivial. Snarare måste vi undersöka om vi ger barnen utrymme i tillräckligt hög grad, för lek. Det är av avgörande betydelse hur samhället prioriterar barnets behov av lek, för hur de utvecklas som samhällsmedborgare. Vi måste fråga oss vad vi vill ha för framtida samhälle – ett samhälle uppbyggt av empatiska, entreprenöriella medmänniskor som tränat samspel från tidig ålder vs. människor som gjort läxor och trängts i stora barngrupper där kamratfostran fått råda, under sin uppväxt…

Annonser

2 thoughts on “LekaLekaLeka

  1. Mycket bra Åsa. Vi måste sätta ord på lärandet i fritidshem. Inte minst lekens värde och lärande. Att förstå vidden av barns lek kan vi nog inte längre som vuxna. Men det vore ett brott mot barndomen att inte försöka.

  2. Pingback: The Big 5, The Big 6 | Lärande perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s