Jag vill skriva om flexibilitet!

bra det är att vara flexibel! Som fritidspedagog är det i princip en nödvändighet – verksamheten ska bedrivas på ett sätt där barnens tankar och intressen ska tas tillvara. Och blir man intresserad av fjärilar ena dagen, kan man inte börja forska om dem andra dagen. Blir Pokémon den stora flugan, kan man lika gärna arbeta med vänskap, skapande och det andra man tänkt sig, genom just det, istället för det man först tänkt ut. Man måste kunna kasta om planeringar för att barnen ska lära och utvecklas maximalt!

Den där flexibiliteten, som många fritidspedagoger äger och är stolt över – den har blivit verksamhetens fall. För det är så bra att ha de flexibla fritidspedagogerna på skolan. De kan hoppa in och ta lektioner när läraren blir sjuk, vabbar eller ska på möte. På eftermiddagen tar man in vikarie för fritidspedagogen; eller så får hen jobba över; eller så får fritids klara sig på den personal som finns. Och den verksamhet man lovat barnen får ofta falla. För skolans skull… Och tiden för återhämtning, planeringstid och reflektion i arbetslaget försvann. För vi hoppar så gärna in – vi vet att det gagnar barnen att det är någon välkänd i klassen. Eller hur?! Och vad gäller eftermiddagens verksamhet…

Flexibla fritidspedagoger har nu börjat må illa av det där ordet. Vi har varit flexibla till förbannelse och gett av vår tid utan att få särskilt mycket tillbaka; agerat assistenter och lärarvikarie; stressat och arbetat i barngrupp från åtta till fem och den tappade planeringstiden har gjort verksamheten dålig. Bristen på återhämtning och ställtid mellan två verksamheter har fått fritidspedagoger att se sig om efter annat jobb. För, gick man en högskoleutbildning för att assistera där andra behövde hjälp? Lite här, en stund; lite där, en stund. På grund av flexibiliteten.

Det är klart att den är bra. Flexibiliteten. Men ska vi vara flexibla för barnens skull eller för att en av verksamheterna ska fungera bättre?

flexibel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s