Usch, snart är det sommarlov…

…eller Hurra! Det kan ju bero lite på vem man är. Eller hur!?

Vaknar. Hör fåglar. Kanske regnet på taket. Funderar på om någon fixat frukosten. Vickar på tårna. Vem ska man vara med idag? Kanske åka med syrran och spela minigolf. Grilla på kvällen.

Eller

Upp i ottan. In i fritids lysrörsbelysning. En grupp barn som ska samsas på en asfaltsgård och i ett par klassrum. Kanske med vikarier. Och med barn från andra fritidshem att hitta kontakten bland. Ibland förskolebarn och fritidshemsbarn på samma avdelning. Från 1-12 år. Hämtas klockan fem. Trött efter en arbetsdag.

Vi vet ju att de flesta inte kan ha ledigt alla veckorna som skolan har sommarlov. Och vi vet att alla barn inte har möjlighet att resa och semestra på sina lediga veckor. Men vad ska barnen som tillbringar sommarlovet på fritidshemmet ha för slags sommarlov?

Kanske vi inte kan hitta lagtexter om möjlighet till gräs under bara fötter. Eller bad i en kall sjö. Eller filosofiska tankar under ett grönskande träd. Men fritidshemmet ska enligt skollagen erbjuda en meningsfull fritid och rekreation. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov. Visst kan man läsa in lite macka-kastning och korvgrillning i det?! Och en förmiddag i saluhallens dofter. Och en massa andra saker. Som ju faktiskt ÄR meningsfullt och ser till barnets behov. Som ger rekreation och dessutom i ett helhetsperspektiv ger barnet en annan lärandemiljö; en möjlighet att uppleva allemansrätten i praktiken och ger den sinnliga delen av människan en skopa påfyllnad.

Skolledare. Politiker. Ge varje barn möjligheten att lämna klassrummet, skolgårdsdammet och asfalten. Ge resurser att släppa ut barnen på grönbete. Att få känna sig riktigt ledig på sitt sommarlov. Även om man går upp i ottan för att gå till fritids!

2013-05-19 17.20.37

I år hoppas vi att på vårt fritidshem, åtminstone en vecka på lovet, bussa barnen till en somrig plats där alla sinnen kan vara med i lek, lärande och utveckling. Detta tack vara att det finns anställda som fortfarande har någon liten ork att dra i trådar och hitta kreativa lösningar för barnen. Och inte minst tack vara en rektor som säger ja 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s