Hur blir man allmänbildad?

Att ha lite kunskap om mycket. Och att kunna mycket om några specifika områden. Så skulle jag nog kunna definiera allmänbildning. Allmänbildning handlar också om språk – att förstå vad folk menar när de citerar något, t ex.

Vi vet att det bara blir mer och mer att lära. Det var tjockt med fakta när jag gick i skolan och hade historia, geografi och naturkunskap. Det var ju några år sedan. Tiden går. Voj voj. Men sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Många händelser har sällat sig till det som kallas historia. Många böcker har skrivits. Många bevingade ord har uttalats. Vi förstår att det är omöjligt för de unga att ta in allt som vi tog in och det som är ”nytt”.

Samtidigt umgås föräldrar allt mindre med sina barn. Några föräldrar är för upptagna med sina egna liv. Några unga är för upptagna med sina… Ja, det vi kallar kvalitetstid krymper i många familjer. Bokläsandet har gått ned. Så hur får man till sig allmänbildning idag? I skolan? I skolan fortsätter vi att lägga ungefär lika mycket tid på vokaler och istiden, som man gjorde när jag gick där. Mycket annat måste alltså sållas bort!bygga2

Jag ser fritidshemmet som en fantastisk arena för allmänbildning!! Allmänbildning kommer med intresse. På fritidshemmet kan barnen fördjupa sig i just sina intressen. Och som fritidspedagog har man ett stort ansvar att planera verksamheten så att det finns möjligheter att göra det. Och att på andra sätt utveckla ett allmänt kunnande.

Att läsa tillsammans – det väcker ett intresse för böcker och föder ett behov av dem. Att följa upp frågor och lära barnen hur intressant det är att verkligen gå till botten med det man funderar över. Att spela ett spel där man får fundera på frågor kring historia, samhälle och språk etc. Att ha tipspromenader. Förvandla det vanliga pysslet till ett lärande. Vi skapar en skulptur, men vi lär oss också om kända skulpturer, konstnärer och designers. En lokal morgontidning som ligger på bordet kan skapa intresse och öppna för diskussioner.

I det läget tycker man ”synd om” de barn som inte har fritidshemsplats. Som går hem och ser på tv-såpor tills föräldrarna kommer hem. Visst är det trångt med barn på fritids. Men fritids är viktigt!!

Annonser

One thought on “Hur blir man allmänbildad?

  1. Bra inlägg! För alla som är intresserade av att bli lite mer allmänbildade eller vinna på TP rekommenderar jag bloggen Vinn På TP. Riktigt lärorikt och fokuserat på just att lära sig lite om varje. Inga detaljerade förklaringar inom olika ämnen utan enbart det absolut viktigaste.

    Vänligen,
    John

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s