Kommunikativt

På vårt fritidshem finns en aktivitet som lockar alla: Alla kan arbeta på sitt vis; alla kan hitta intressanta ingångar; alla kan lära sig något nytt i aktiviteten! Den aktiviteten kallar vi för IKT-fritids och det har vi en gång i veckan. Det som inspirerat oss som pedagoger att köra igång, är denna artikel från Skolporten och detta klipp från youtube! Syftena med IKT-fritids är fler – och jag berättar gärna om dem någon annan gång. Men idag vill jag berätta hur vi genom IKT-fritids tränar den kommunikativa förmågan – en av förmågorna i The Big 5 – Göran Svanelids väldigt bra tolkning av Lgr11, som fått sådan spridning (Fast jag vill nog ännu hellre framhålla The Big 6. Vet inte om det var Årstaskolan som kläckte idén – men den är suverän, för här uppmärksammar man även del 1 och 2 i Lgr11 – värdegrundsförmågorna).

Kan barnet få vara med och påverka vilka appar som laddas hem på våra ipads? Ja! Men hur? På IKT-fritids har barnen möjlighet att göra en presentation av en app. Detta tränas när man framträder vid Smartboarden och gör en sådan presentation (och då har jag bara plockat ur den kommunikativa förmågan – det finns faktiskt många fler förmågor som övas där):

Formulera. Redogöra. Presentera. Motivera. Bemöta argument.

Det krävs en del för att stå inför alla barn och framför de vuxna och presentera. Det ska formuleras och redogöras – vad är det för app; vad gör man i appen; vad går den ut på etc. På Smartboarden visar man sin presentation som ska kommunicera det viktiga! Man ska motivera vad som gör appen värd att ladda hem och därefter bemöta argument! Vissa barn vill aldrig prata inför grupp. Vissa barn gör inte en läxa! Men när uppgiften är elevnära och fångar ett relevant intresse, kan vem som helst sätta sig hemma och förbereda ett framträdande. På IKT-fritids. Vi har sett det: Barn som inte vill svara på frågor på lektion och ändå står där på fritidshemmet och presenterar ”sin app”.

Det är bara så härligt! Att se barn lyfta sig en nivå. På fritids!

← IKT – alla inlägg

3 tankar om “Kommunikativt

  1. Ping: #digiskol #digifri | Lärande perspektiv

  2. Ping: The Big 5, The Big 6 | Lärande perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s