Lätt som en plätt

Jag får många frågor om hur vi lägger upp vårt IKT-fritids. Svaret är inte långt och komplicerat. Här kommer en kort beskrivning av hur vi gör idag. Men jag hoppas att vi kommer att utveckla IKT-fritids mycket framöver. Framför allt kommer nog upplägget se annorlunda ut för nästa grupp vi kör igång med – vi är ju i startgroparna och ser just nu, under resans gång vad som fungerat bra och vad som skulle kunna fungera ännu bättre! Jag tror också stenhårt på att vi kommer att ge varandra input i vår nya grupp Utveckla IKT på fritids! på Facebook och på Google+. Vårt mål är att med hjälp av varandra, utveckla IKT på våra respektive fritidshem. Det blir som ett slags teachmeet, online! Sharing is caring!

1

  1. IKT-fritids startar när skolan är slut, i gång i veckan, varierande veckodagar. Det är en frivillig aktivitet.
  2. Vi startar upp med samling som leds av en vuxen men med medverkan av barn.
  3. Vi tar upp något bra och/eller viktigt som vi vill ha en diskussion runt eller ett lärande i. Det kan vara en funktion, en app eller ett etiskt dilemma.
  4. Barn som önskar får göra en app-presentation – berätta om en app som de vill ladda ned: Vad för slags app är det? Vad går den ut på? Vänder sig appen till en särskild målgrupp? Finns det något positivt/negativt med appen? Finns det ett lärande med appen? Barnen får därefter svara på frågor från kamraterna och från oss pedagoger.
  5. Har barnen stött på något på nätet som de funderar över, eller vill delge? Ordet är fritt en stund.
  6. Därefter är det fria ipad-aktiviteter.

Jag ser att IKT-fritids skulle kunna ha ett något mer styrt innehåll. Det är mycket möjligt att det utvecklas en punkt till – en punkt som skulle hamna som nummer 6, innan de arbetar fritt. Det skulle kunna kallas för ”Uppdraget” eller liknande. Då kunde få i uppdrag att testa en app; att prova på att koda eller programmera etc.

Med detta inlägg har jag också avklarat uppgift 6 i Det digitala skollyftet – jag länkar här ovan till en sida där online-interaktioner kan ske om att utveckla IKT på fritids. Känns väldigt roligt att det efter endast ett par timmar anslutit sig närmare 40 intresserade!!

← IKT – alla inlägg

Annonser

One thought on “Lätt som en plätt

  1. Pingback: Äntligen – #Digiskol – #Uppgift6 | MonicaVarberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s