Barn häller läsk överallt om de inte har tydliga regler

Det florerar ett antal insändare och artiklar på de sociala medierna. Innehållet kan summeras till att barn är dåligt uppfostrade och föräldrar uppfostrar dåligt. Troligtvis är det barnens och föräldrarnas fel att den svenska skolan inte fungerar good enough. Ordning och reda! Skärp er! Se till att disciplinera era barn! Senast lästa insändare beskriver barn som kladdar bajs och vandaliserar.

Jag har träffat på lärare som anser att det är barnens ordningsproblem som förstör skolan. Rubriken på detta blogginlägg syftar till ett sådant möte.

I min värld, på skola och fritidshem, finns det visst barn som har svårt att sitta still; vänta på sin tur; vara tysta; lyssna koncentrerat etc. Men få är de barn som förstör på riktigt – klottrar på väggar eller bryter sönder linjaler. De finns, och i regel beror det på att de har något annat strul i sin tillvaro än i första hand disciplinproblem. Dessa få barn kan inte ha förstört svensk skola från grunden. Eller sänkt PISA-resultaten.

Kanske är dagens barn närmre det naturliga beteendet än vi andra var som barn. Vana att vuxna alltid visste bäst och hade allt bestämmandemandat, väntade vi oftast på vår tur. Och vandrade oftast inte omkring på lektionerna på grund av bestraffningsrisken. Tänk om vår nya generation blivit uppfostrade så bra att deras innersta väsen vågar sig ut och protesterar. Protesterar mot att stöpas i samma form. Mot att barnsben ska sitta stilla. Mot att iver att svara, lära och att engageras trycks ned till fotknölarna.

I så fall kanske okoncentrerade elever är ett tecken på att skolan dödar lärlusten istället för att ta vara på den. Och vad händer då om vi tilldelas metoden ”Disciplin, ordning och reda” av vår skolminister?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s