En penna som ritar av sig själv!!??

Det här är ett inlägg om hur en lärprocess startar på lektionen och ”avslutas” på fritidshemmet.

Att animera

Det var en aha-upplevelse för barnen, när vi tillsammans på Bildlektionen bl a klurade på hur en tecknad film fungerar, och vad en animation är. Ändå hade de tidigare snuddat vid det där med animationer, när de gjort en redovisning i SO:n. Hur som helst sjönk kunskapen ytterligare in när vi började arbeta med animationsappen Stop Motion Studioikon. Barnen fick tilldelat material att göra sin första, enkla animation med: knappar eller Lego eller lera eller papper och penna eller… Sen fick de köra igång.

Det blev ett varierat resultat. Men alla förstod principen och lyckades göra en färdig produkt. Och på fritids, under veckan, visade det sig att det fanns ett behov i barngruppen, att ytterliga utforska animationstekniken. Det blev fler Legofilmer; en film om en bilkrasch och dessutom en animation där pennor och suddgummin verkade rita och sudda av sig själva, på pappret.

Vilken tur att fritids finns! För trots teorigenomgång och trots eget arbete med tekniken, var det en gåta för några barn – Hur kan pennorna rita utan att någon håller i dem? Så ett par barn fick ha privatlektioner för ett par andra barn, under eftermiddagen. Och där satt de! De fyra F:en – fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet. Och vilka kvalificerade människor utbildade sig till denna kompetens? Och i vilken lärande organisation?

Jo, barnen själva! På fritids!

Jag vill sprida kunskap om hur viktigt fritids är för barnen av idag! Vill du hjälpa mig – dela då detta inlägg på din FB-sida eller FB-grupp, på Twitter och i andra sammanhang!! Att skapa kunskap om fritidshemmet och att höja statusen, kan vara ett steg i rätt riktning: Från enorma barngrupper där barnen inte kan få hjälp att utveckla det de behöver – till rimliga barngrupper med rätt utbildade pedagoger som vill och kan coacha barnen i deras upptäckarlust!

2014-02-17 10.27.55

Annonser

One thought on “En penna som ritar av sig själv!!??

  1. Pingback: Jag söker goda exempel! | Lärande perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s