Många timmar av en barndom blir det…

Gårdagens inlägg var en reaktion på hur McDonalds, IKEA och andra stora företag – till skillnad från våra skolor och fritidshem – har förmåga att hitta lösningar sblogg100-logotype-300x256om tilltalar våra barn; som t ex stimulerar deras lust att leka och röra sig. Jag resonerade runt våra skolgårdar – som på väldigt många håll är stora asfaltsöknar…

Dagens blogginlägg fortsätter att spinna på den tråden. Och nu slår jag ner på inomhusmiljön för våra barn. Hoppas att du som förälder reagerar – men också du som exempelvis rektor eller politiker, om du inte reflekterat över detta tidigare – men har du tänkt på i vilken miljö barnen förväntas leka och utvecklas inomhus?

Det är många som delar fritidshemslokal med skolan. Och skolan kräver, i de allra flesta fall, att barnen ska ha var sin plats; var sin bänk. Vad gör det för golvytan i ett rum? Hur skapas en inspirerande lekmiljö bland stolar och bord? Varför får inte barnen ha sin lekaktivitet i en lokal som är ämnad för att leka i?? Är det för att barnen i alla fall inte har något att säga till om? Eller för att skolbänkar verkar viktigare än timmar av kreativ lek och skapande på fritidshemmet? Hur kommer det sig att IKEA ger barnet bättre förutsättningar än huvudmännen som ansvarar för barnens dag?

Ett barn i årskurs ett (som exempel) kan spendera runt 16 timmar i skolan. Fritidshemstiden kan vara runt 22 timmar för ett barn i samma ålder. I en miljö som är tänkt för att sitta i bänkar. Helst stilla. Utan att låta. Som till exempel en bil. Och gärna riktad mot viss punkt. Kateder, kallad…

skolsal4Reagera! Om ditt barn; din skolas barn; din kommuns barn – tillbringar timme efter timme i en sådan miljö. Många timmar blir det. På ett år. På en skoltid. På en barndom.

Dela och påverka!

Annonser

One thought on “Många timmar av en barndom blir det…

  1. Pingback: En plats för optimerat lärande! | Lärande perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s