Tjuvommen

En av de mest underbara fördelarna med att geocacha är att man stöter på platser och historier som man troligtvis missat annars. Men den här berättelsen eller sägnen hade jag faktiskt fått höra tidigare, av svärfarsfar. Snart ska jag bege mig till platsen för händelsen!!

”För en si sådär 300 år sedan var den här grottan ett tillhåll för ett tolv man starkt rövarband. Rövarna härjade trakten hårt och stal till och med Lugnås kyrkdörr. Grottan hade på den tiden byggts till med en förgård vilken tillslöts av den stulna kyrkdörren. Efter ett tag i grottan tröttnade dock rövarna på att behöva laga mat och stoppa strumpor och beslöt sig därmed för att skaffa en husa.2012-10-10 15.13.44

En dag då en ung flicka från Bulsebodarna var ute och vallade sin hjord passade rövarna på att både röva bort flickan och hjorden. Att flickas försvinnande stod i samband med all stölder, som titt som tätt förövades ute i bygderna, förstod ju befolkningen. Igen vågade sig dock ut i de stora skogarna för att leta efter henne. Så åren gick medan den stackars flickan hölls fången i jordkulan, där hon fick slita hårt som husa åt rövarna. Hon fick även dela säng med rövarhövdingen, vilket resulterade i att hon födde ett barn var sommar. Barnen bars dock alltid ifrån henne utan att hon fick veta vart. Flickans enda tröst var att kyrkodörren satt på deras koja, ty det fick henne att känna det som att Gud var med henne i allt elände.

Rövarna stal som vanligt allt de behövde men en jul, den sjunde som flickan skulle få tillbringa i grottan, lyckades inte rövarna komma över någon julost. Flickan såg då sin chans och erbjöd sig att försöka stjäla en ost. Rövarna tvistade sinsemellan om de skulle våga skicka flickan men enades tillslut om han hon skulle få gå om hon först svor med ena handen på kyrkdörren att hon inte skulle prata med en levande själ.

Då flickan kom åter till Bulsebodarna vandrade hon in i sitt föräldrahem, gick in i köket och började sjunga för vedspisen. I sången berättade hon vad hon hade varit med om och att hon skulle ta med sig en julost samt en halmkärve. Från kärven skulle hon släppa ett strå i taget och på så vis skulle de finna vägen till rövarkulan.

I julottan dagen därpå gjordes en pålysning i Holmestads kyrka, då alla bygdens modiga män uppmanades att draga till skogs för att befria den bortrövade flickan. Med hjälp av halmstråna i snön hittade de lätt till grottan där rövarna överraskades och dödades så att flickan tillslut kunde bli fri igen.”

Citat från http://www.geocaching.com/geocache/GCNP7N_klyftamon-tjuvommen och Loppor i pälsen

Annonser

One thought on “Tjuvommen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s