Fritidshemmets dag 2014

För drygt 400 000 barn är det fritidshemmets dag varje dag i cirka fyra år. Men för allmänheten är det just idag som det officiellt är ”Fritidshemmets Dag”. Om du inte vet något om hur fritidshem ska se ut, skulle jag vilja att du läste här. Det är en beskrivning av den potential som fritidshemmet har! Där finns också en beskrivning på en majoritet av fritidshemmens realitet.

Vårt fritidshem firade tillsammans med grannfritidshemmet. Det var en rejäl klick med barn som kaosartat verkade springa runt på gården. Men skenet bedrog. Den pedagogiska tanken bakom vårt firande var att barnen skulle knyta nya kontakter/lära känna varandra, träna samarbete och känna glädje tillsammans, samtidigt som de fick gnugga geniknölarna i det ena uppdraget efter det andra. Och så rörelsen – fysisk aktivitet.

Om du tror att tanken med fritidshemmet är att barnen ska ha någonstans att vara när deras föräldrar arbetar – punkt – har du tagit fel! Fritidshemmen ska planera, genomföra och utvärdera sin verksamhet med tydligt stöd i Lgr11, Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Har du stött på ett fritidshem som inte arbetar så, beror det troligtvis på att det fattas behörig personal. Eller att resurserna är för små. Och kanske, otroligt nog, på grund av att ledningen inte prioriterat stöttningen av fritidshemsverksamhetens utveckling. Det finns både sådana kommuner och sådana rektorer.

Men nu ska det bli ändring på det!! Höj fanan för fritidshemmet – Satsa på fritids!

2014-05-13 20.59.15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s