En plats för optimerat lärande!

Två platser brinner jag extra för – miljön i bildsalen och miljön på fritidshemmet. Typiskt, alltså. Att jag brinner för de mest nedprioriterade områdena på en skola 😦

Jag vill berätta hur jag tänker om bildsalen, eftersom jag tidigare gjort inlägg om fritidshemmens miljö.

Bildsalen, punkt ett – Det finns ingen:

Det finns ingen plats för torkande akvareller, oljor eller påbörjade akrylmålningar. Det finns ingen plats för skulpturer i sin kladdiga linda av papier maché. Det finns ingen plats för arkitektoniska modeller och ingen plats för utställning. Ty bara några få minuter efter att sista penseldraget lagts och sista gipsbindan lindats runt sin ståltråd, är salen plats för matte, SO och verb. Eller fritids.

Punkt två – Det borde finnas en:

Bildämnet är viktigt som aldrig förr – Barnen möter media i form av bilder (reklam, film, foto, serier, animationer…) som de måste lära sig att tolka. Som de måste lära sig att kritiskt granska. Och hur gör ett barn detta?! Jo, genom att själv prova! Hur skapar man en bild som signalerar detta eller detta? Hur presenterar man reklam? Vad är bästa sättet att skapa stämning i en animation? Träning! Som betyder praktik. Som betyder våta akvareller och påbörjade gipsskulpturer.

Hur hanterar de som sätter förutsättningarna, detta? Jo, genom att satsa på fler bedömningstillfällen… Fler tillfällen att mäta grisen… Inte på estetiska upplevelser och möjlighet att träna ögat i alla fall. Skrapa ihop de sista målningarna och ta med dem blöta, under armen. Lägg gärna ut dem på tork. Typ i korridoren. Eller ännu hellre hemma.

2014-05-20 21.53.43

Vad är viktigt och vad är ännu viktigare…?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s