Favorit i repris

eller

Har inte alla barn rätt till ett lov med kvalitet?

Nyss var det påsklov och snart är det sommarlov. Däremellan inföll diverse klämdagar. Barnen har varit lediga en hel massa dagar. Eller så har de inte varit det. Det beror på vad man kallar tiden på fritids – fritid eller ”jobb”. Rent krasst har de inte fått välja när de ska stiga upp, äta frukost, hur de ska spendera dagen och när de vill komma hem – i alla fall inte de flesta som varit på fritids under lovdagarna. Så frågan är väl hur mycket fritid fritids är, när allt kommer omkring… Och därför bör man kanske också fundera en vända innan man önskar en klass en skön ledighet. Eller!?

Det är en utmaning att ge barnen ett skönt, roligt, avslappnande lov, trots att de måste upp och iväg på morgonen: En avvägning av kul och lärorikt innehåll som blandas med egna initiativ och egna tempoväxlingar. Många fritidspedagoger verkar dock leva upp under loven – Äntligen får de arbeta med hela fokus på fritidshemmet! I vårt avlånga land ordnas kafferep; Fia-med-knuff-turneringar; biobesök; utflykter; lekdagar; Gladiatorerna; kompisdagar; studiebesök och tusen andra aktiviteter.
Det händer nog att det kommer lovlediga barn och smyger på skolgården och med längtansfulla ögon ser när vi cyklar iväg på innebandyturnering. Det brukar vara kul på fritids på loven.

badaMen sommarlovet på en gassande, asfaltshet skolgård, kan vara långt om det inte finns resurser i närheten att tillgå. Som bad eller skog. Eller när det inte finns ekonomiska förutsättningar att lämna skolgården, om det krävs buss.

Soliga dagar utan gräs under fötterna; regniga dagar utan museibesök; gråmulna dagar utan en marknad att besöka; utan en egen, nylånad bok under näsan.

Då blir det skillnad på att vara en som går på fritids och en som inte gör det. I negativ bemärkelse. Då kan förhållandet vara det omvända – att fritidsbarnen med längtan i blicken ser de lediga springa förbi på väg mot badbussen, med en glass i handen. Och det är också en förälders mardröm.
Så vi hör dem fixa och trixa med farmor och morbror och med kompisens föräldrar och man tar ledigt mer än man kanske egentligen ”kan”.

Ändå är det sällan någon förälder klagar över hur snålt barnens fritidshem har det på loven! Att de inte åker på teater eller köper glass. Istället går de med samvetskval att de inte lyckats ta dem där ifrån.

Hur känns det? Att det inte ordnas med bättre förutsättningar för barnen, när staten är så glad över förvärvsarbetande föräldrar?

För andra året i rad ordnar vi en daglägervecka! Vi ska bada, spela fotboll, frilufsa och skapa. Vi ska vara ute och det finns gräs, vatten, skog och klippor där. Och vi åker för att vi har en rektor som ser hur bra och viktig fritidshemsverksamheten är. Annars hade vi varit kvar på skolgården…

Ska det vara avhängigt rektorns goda vilja att barnen får ett bra lov? Ska inte ALLA barn ha den rätten?

Annonser

2 thoughts on “Favorit i repris

    • Ja, så är det förstås. Och de i sin tur politiskt tryck uppifrån. Därför viktigt att lyfta fritids politiskt!

      Rektor har dock mandat att fördela pengar så att fritids inte alltid drar kortaste strået.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s