***Glöm Lgr11!*** – Vågar du läsa detta?

Hur går det med kvaliteten på verksamheten om underarbetet inte görs? Jag har stött på många fritidspedagoger som förväntas arbeta med styrdokumenten utan att ha planeringstid; utan att ha fått tid att implementera nya dokument och utan möjlighet till vare sig enskild eller gemensam reflektion. Särskilt påtaglig blir kvalitetssänkningen då dessa fritidspedagoger arbetar tillsammans med ”folk från gatan” (dvs det finns inte utbildad personal i fritidshemmen och det anställs därför personer som har ”gillar barn” etc, i meritförteckningen…) Hur kan man överhuvudtaget räkna med att det bedrivs ett gott kvalitetsarbete på ett fritidshem då?

När sommaren startade, och en fantastisk tid för barn och personal på fritids ofta tar sin början, blev jag uppmanad av en fritidspedagog att ”Glöm läroplanen och ta sommarlov!”

Man förstår ju… Hade hen kunnat sin läroplan, hade hen vetat att Lgr11 ska genomsyra hela verksamheten. Och att det är bra! Inte jobbigt! Hade hen kunnat sin läroplan, hade hen vetat att vi har stöd i vårt arbete med barn som är rädda om varandra; barn som tar egna initiativ; barn som sjunger, skapar och skriver; hoppar, räknar och planterar.

Men förstås – vi behöver utbilda fler fritidspedagoger! Vi behöver ge fritidspedagoger – ja, alla som arbetar på fritidshemmet förstås – tid för implementering; planering och reflektion. Det är rektorernas uppdrag!

Och nu finns en ny skrift att implementera!! Det har väl ingen missat?

 

Ps. Det är snart val nu. Passa på och påverka en politiker! Eller kanske kryssa en kvinna i kommunalvalet?! Allt för länge har oförstående politiker beslutat om fritidshem i trånga och olämpliga lokaler och om barn i grupper som får en att hissna!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s