Lär dig iMovie

Det finns många beskrivningar på hur man använder iMovie på iPad. Här kommer en till. Först grunden och sen om du vill lära dig lite mer!

Grundkurs 1

När du öppnar iMovie väljer du NYTT, dvs +

2014-09-23 08.25.12

och därefter rekommenderar jag att du lär dig FILM. Klicka på det:

2014-09-23 08.27.29

Man kan välja olika stilar, men kör du ENKEL, är det ju en bra och enkel filmstil. Helt enkelt. Klicka på ”Skapa film”:

2014-09-23 08.29.34

Nu kan du välja att infoga videor och/eller bilder i filmen. Klicka på fliken video eller bilder beroende på vad du vill ha. Klicka sedan på den film/video du vill ha med i filmen. Om du inte har några filmer/bilder kan du ordna det. Det förklarar jag i steget nedanför.

2014-09-23 08.33.19

Om du inte har några bilder eller filmer ordnar du det genom att filma/fota direkt i appen. Klicka bara här:

2014-09-23 08.35.17

När du lagt in några filmer/bilder, kanske du vill se hur det blev. Klicka här:

2014-09-23 08.38.07

Om du inte känner dig nöjd med filmen kan du ta bort klipp och redigera hur zoomningar etc flyter. Det visar jag längre ner i ”Kurs 2”. Om du är nöjd kanske du vill ha ljud till. Klicka på LJUD och välj t ex Temamusik, om du vill ha musik till. Eller effekter om du vill ha det!

2014-09-23 08.41.48

Om du hellre vill prata in ljud, går det också:

2014-09-23 08.43.51

När du spelar in ljud klickar du på microfonsymbolen. Då dyker en ruta upp. Det är först när du klickar på Starta som det börjar bli skarpt läge:

2014-09-23 08.45.25

När du klickat på starta börjar det räkna ned i rutan: 3..2..1. Jag rekommenderar att iPaden får ligga på ett bord när du spelar in. En iPad som pillras med, ger ifrån sig tråkiga ljud på inspelningen.

2014-09-23 08.45.45

När du vill stoppa inspelningen klickar du bara på Stoppa:

2014-09-23 08.46.00

När du stoppat har du 4 val, smart nog: Du kan avbryta alltihop. Du kan ta om det, om du vet att det blev dumt. Du kan granska ljudklippet för att bedöma om det blev bra eller ej. Du kan spara om du vill ha klippet.

2014-09-23 08.46.19

Det sparade klippet ligger nu under din film och hamnade ljudet på fel ställe, kan du sätta fingret på klippet och dra det dit du önskar.

Dags att avsluta? Klicka på pilen:

2014-09-23 09.00.15

Nu kan du välja att byta namn på filmen; att spela upp den i helskärm; att fortsätta redigera och (det inringade alternativet) att sända det någonstans:

2014-09-23 09.01.55

Vanligast och enklast – spara i kamerarullen. Om du inte sparar din film och senare är inne i din kamerarulle och raderar bilder och klipp som också finns med i filmen, så försvinner klippen ur din osparade film och filmen är förstörd – så spara! Du väljer kvalitet på sparningen också. Det handlar väl helt enkelt om hur viktigt det är för dig att ha bra kvalitet på filmen kontra hur mycket plats du har på ipaden – bra kvalitet = större plats.

2014-09-23 09.04.22

2014-09-23 09.04.26

Grattis – du har gjort din första iMovie!! Något du inte fixar, här i grundkursen? Jag kan hjälpa dig på detta enkla stadium! Hör av dig i en kommentar här, eller maila mig.

Kurs 2

Nedan kan du leta reda på en rubrik som passar det du vill åstadkomma. Det är alltså ingen särskild ordningsföljd.

Ljud – Sänka och höja och stänga av helt

Du tycker att musiken/effekten/ljudinspelningen blev för hög: Klicka på ljudfilen så att den är markerad. Sänk/höj ljudet på ljudknappen som dyker upp längst ned på skärmen.

Om du har ett filmklipp med ljud på – klicka på filmklippet för att markera det. Klicka på ”ljud” längst ned till vänster. Sänk/höj ljudet. Du kan också välja ”ta loss” i högra kanten. Då har du skiljt filmklipp och ljud åt. Du kan nu välja att flytta ljudet eller kanske ta bort det helt.

Ta bort bilder, klipp och ljud

Du vill ta bort en bild/ett filmklipp/ett ljud, ur din film. Klicka på det du vill radera och håll inne. Släng nu iväg det genom att dra det snabbt uppåt och släppa. Lika bra går det att markera klippet och klicka på papperskorgen nedtill.

Om du vill ta bort en bit av ett klipp måste du dela det först.

Dela filmer och ljud (och dubbla dem)

Du har lagt på ett ljudklipp och det vill du dela upp (kanske för att det ska vara en tidsrymd emellan eller för att du vill ha olika volym på olika delar). Markera ljudet och låt det långa strecket (som visar var du är i filmen) stå på det ställe där du vill klippa. Klicka på de tre prickarna i nedre högra hörnet. Välj Dela upp. Här kan du välja Duplicera om du vill ha två likadana klipp.

Du vill dela upp ett filmklipp (kanske för att det är för långt eller för att du vill lägga in en bild emellan). Markera klippet och välj video i nedre vänstra hörnet. Placera det långa strecket, som visar var du är, just på det ställe du vill klippa. Dubbelchecka att klippet är markerat. Markeringen försvinner så lätt. Välj Dela upp i nedre kanten. Här kan du också duplicera ett filmklipp.

Tona ljud

Du kan tona in eller ut ett klipp genom att markera det och välja Toning i nedre högra hörnet. Då dyker pilar upp i klippets båda ändar. För att tona in i början, drar du pilen till önskat läge. För att tona ut i slutet, gör du likadant. Om du vill ändra toningen senare, väljer du Toning när du markerat klippet.

Roligt med ändrad hastighet på ljudet?! Och på filmen!

Du kan låta som Kalle Anka (?) om du ökar hastigheten på ett ljudklipp. Du kan också sänka hastigheten. Marker ljudklippet och klicka på hastighet. Välj därefter önskad hastighet. Detsamma kan du göra med ett markerat filmklipp.

Snygga övergångar

Man kan ändra hur övergångarna mellan bilder/filmklipp ser ut. Klicka på tecknet mellan klippen och prova dig fram till en bra övergång genom att välja mellan alternativen i nederkanten.

2014-09-23 09.43.35

Hur stillbilder ”rör sig”

När du har gjort en film med stillbilder, kommer du att märka att de per automatik ”rör sig”. Det ser snyggt ut, men kan också betyda att objekt på din bild försvinner ur sikte. Du kan ändra bildens rörelse: Se till att det långa strecket, som markerar var du är i filmen, är placerat i början av din bild. Markera bilden och använd två fingrar för att nypa och dra bilden så att den visar det du vill visa, i bildrörelsens början. Placera sedan det långa strecket i slutet av bilden och markera bilden. Gör nu samma sak igen – nyp och dra för att visa det du vill ska synas i slutet av bildrörelsen.

Zooma i ett filmklipp

Zooma bort det du inte vill se eller zooma in det du vill se: Markera klippet och klicka på förstoringsglaset i filmrutans högra nedre hörn. Här bestämmer du hur filmen ska visas. Observera att hela klippet får samma zoomning. Om du vill ha en mindre del som ska vara zoomad, får du först dela klippet enligt instruktion ovan.

Text

Ett kapitel för sig som strulat lite ibland för vissa. Det är dock inte svårt att skriva lite i filmen, men alla finesser man vill ha finns inte. T ex rullande eftertexter. Välj ett klipp eller en bild där du vill ha text. Markera. Klicka på Titel i nederkanten. Nu kan du välja på (i vänster nedre) INGEN (men det är ju inte ett alternativ om det var just text du ville ha…) BÖRJAN, MITTEN, SLUTET. Klicka på texten i filmrutan och skriv. Det lilla T:et i nedre högra hörnet gör det möjligt att ändra stil. Detta kan också komma att ändra ditt val av början, mitt och slutet, dock. Istället kan du i så fall välja på CENTRERAD och NEDTILL.

När man i början väljer filmsort (där vi i grundkursen valde Enkel) kan man välja andra stilar. Det har betydelse för textstilen i ditt projekt. Men om du vill byta textstil (för hela filmen blir det då) kan du också göra det under resans gång, genom att klicka på kugghjulet till höger om T:et.

Trött på musiken som finns i appen?

Ett tips är då att ladda ned den billiga appen Musikmattan. Där kan du skapa musik som är lagom lång till din film, och som har rätt ”mood”. Att använda andras låtar är annars inte lagligt, om man på något vis ska sprida filmen.

Trailer

Jag kommer inte gå in så mycket på trailer – valet du kan göra istället för FILM när du ska börja skapa i iMovie. Det är bara att testa sig fram. En trailer är en färdig mall med klipp, musik, text och övergångar. Här kan du välja en spännande/rofylld/glad… etc. Sen plockar du bara in dina egna bilder/klipp i storyboarden och väljer dina egna ord i texten. Då kan du få en väldigt rolig och slagkraftig trailer.

Mer

Det är inte slut här – men med den här informationen kommer du långt! Är det något som du ändå tycker borde vara med – hör av dig – jag kanske har glömt något. Och om du har frågor kan du maila mig – men jag är definitivt ingen expert!!

Den här instruktionen är superbra att dela till dem som inte kommer igång med iMovie, trots att den är så bra! Så dela gärna!

 

Annonser

4 thoughts on “Lär dig iMovie

  1. Vad bra! Har jobbat och ”kunnat” imovie, men då jag tyvärr använt det alltför sällan nu så ska jag spara den här och snabbrepetera när jag ska använda den igen. Perfekt! Tack! Ps. Gick det bra med qr- kod tipspromenaden och hittade du flera andra färdiga? Det är så sjukt mycket man skulle vilja lära sig och göra att det är väldigt svårt att hinna allt =).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s