Samtidskonst i samtal om värdegrund och i ALLA ämnen

Jag vet – den är otillgänglig –  tycker många. Den där samtidskonsten – ofta menar man kanske inte konst som är endast samtida, utan postmodernistisk –  är den inte mest konstig? Lite irriterande och vad menar konstnären egentligen med sitt verk? Men jag tycker att du ska ge samtidskonsten en chans! Inte bara som galleribesökare. Utan som pedagog!

Medan vi vuxna skakar på huvudet åt installationer och performance, mottar barnen det med öppnare sinnen. (Inflikar att all samtida konst inte är ”svår”.) Samtidskonsten har en förmåga att skaka om, väcka och skapa reaktioner. Det betyder ju inte att man gillar den! Men det kan skapa en diskussion som är viktig. Den kan fylla en funktion utan att vara vacker och tilltalande.

Sara Granérs seriebilder kanske inte tilltalar alla – men jag tycker att de är så bra! Det är bilder som visar på samhällsproblem med en svart humor. Jag har arbetat med hennes bilder på fritids och vilka spännande samtal man får igång! En viss censur får visserligen förekomma när man arbetar med små barn, men man får akta sig för att censurera mer än nödvändigt. Googla Sara Granér, vetja! Jag hittade inga av hennes bilder som var fria att dela, så håll till godo med annan samtidskonst på bild, nedan.

Äldre elever vaknar ofta av samtidskonst och vill gärna säga sitt i diskussionen. Det kan vara en betydligt starkare uppstart på ett tema i t ex SO:n än en uppkopierad text eller en UR-film. (Inget om ont om UR, för allt i världen!!)

Denna text kom till p g a ett annat blogginlägg om samtidskonst, som inspirerade! http://sokungsbacka.blogspot.se/2014/10/att-anvanda-samtidskonst.html?spref=fb Läs det gärna, och läs dessutom boken som refereras i den bloggtexten!!

512px-Rauschenberg3

Robert Rauschenberg: Riding Bikes, Objektkunst, 1998, Berlin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s