Att leka färdigt

Barn behöver leka – det vet de flesta idag. Forskning visar att lekande barn blir kreativa, samarbetande, empatiska och välmående vuxna. Och visst minns de flesta av oss barndomens lekar i ett romantiskt skimmer av fantasivärldar och timmar utomhus. Jag gissar att allt inte var så romantiskt-fantastiskt-underbart-härligt för alla, hela tiden. För någon alls? Men leken var viktig för oss! Den var verkligen livet! Idag ser lekandet inte ut som det gjorde förr. På gott och ont kanske. Det verkar som om allt fler barn har en oförmåga att leka, dessutom.

En bidragande orsak är snuttifieringen av barnens lektid. Tjugo minuter här och tjugo minuter där. Upphackade stunder där även städning ska ingå.

En annan aspekt är just städningen. När man befinner sig mitt i leken och måste städa för att det ska bedrivas undervisning i lokalen.

Och där dök nästa problem upp… Vad ger vi barnen, med försvagad leklust, för miljö? Bord och bord och bord och miljoner av stolar! Klassrum…

Jag vill ge en stor eloge till de fritidspedagoger som lyckas arbeta fram lekskickliga barngrupper trots torftiga miljöer; med nästan obefintlig planeringstid och efter att först ha lagt en massa krut på barnens skoldag! (Det är inte bara barnen som är trötta efter en skoldag!)

Tur att loven finns! När leken kan hålla på. När sakerna kan ligga kvar. När man hinner flytta sig till inspirerande miljöer.

Nu gäller det för landets skolledare att inte plocka in annat än behörig personal. Att inte fylla ut tjänster på fritids. Att ge resurser för att anpassa lokaler. Och att, om inte annat, inte glömma vad de lekskickliga barnen blir för samhället, som vuxna!

Lek är nödvändig för barnen! Men också för den blivande vuxna individen.

IMG_9423.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s