Nya ord – samma innehåll?

Entreprenöriellt lärande – Hur ska man tänka runt det på fritids? Det står i läroplanen och vi ska jobba med det.

Förmågor – Ett begrepp som nu används av alla och verkar så bra att vara insatt i. Men vad menas? Hur jobbar man med det på fritid?

Ovan nämner jag två ord som kommit i ropet – det finns fler, helt klart! Det fantastiska med dessa ord som börjat användas så frekvent, är att det inte var förrän skolan textnappade åt sig dem, som de blev moderna. Företeelsen – förstås – fanns ju innan. Men i skolan arbetade man inte alltid så entreprenöriellt – det var alltså dags att väcka upp skolan. Och lärarna gick på kurs i entreprenöriellt lärande. Och fritidspersonalen gjorde det inte (för ni jobbar ju på fritids och det här är för lärarna – en skolsak).

Så det tog ju ett tag innan man fattade vad det var… Det där entreprenöriella. Och de där förmågorna. Som lärarna satt och diskuterade på möten medan vi var med barnen.

Sen fattade jag! Det var ju bara det att skolan behövde komma ikapp fritids lite. Vi har ju jobbat entreprenöriellt så länge (utan att för den skull kalla det för det). Och förmågor har vi ju alltid tränat istället för ämnen, på fritids. Det var en befriande insikt!

När vi nu stöttar barnen att själva ta tag i sina önskemål och driva egna projekt; när vi arbetar för att öka tilltron till barnens egen förmåga och kreativitet – då kan vi numera stolt säga att vi ju som vanligt arbetar med det entreprenöriella lärandet, på fritids. Och när vi tränar framträdanden; muntlig konfliktlösning; problemlösning och när vi hjälps åt att klura på olika valmöjligheter – ja, då kan vi säga att vi tränar kommunikativ förmåga; analysförmåga; metakognitiv förmåga och alla de andra superduper populära uttrycken. Så som vi ju alltid arbetat på fritids.

Ja, fritids ligger i framkant när det gäller att arbeta elevorienterat. Så har det ju alltid varit 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s