”Vi håller inte på med sånt på fritids!”

Minecraft är ett kreativt och spännande sätt att leka och skapa på ipad. Men när jag ställde en fråga om ett problem i samband med online-spel, fick jag följande svar på Facebook av personal på fritidshem: ”Vi håller inte på med sånt på fritids!” Trådsvararen fick medhåll från en del andra pedagoger. Men jag ställer frågan – Är det då barnkulturen som fritidshemmen bör avskärma sig från? Eller är det kunskapen om hur man hanterar internet, som vi bör hålla borta från barnen?

Det är inte första gången jag får negativa svar om just det digitala, från pedagoger på FB. ”Barnen kan väl vara ute och leka i stället!” ”Spela gör de så mycket ändå!”

Men om ditt uppdrag, som pedagog, i Lgr 11 beskrivs i ord som Lära sig att hantera modern teknik – kan man verkligen avsäga sig det digitala på fritids då? Och när det står att vi aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling – hur kan vi säga att elevernas vardag inte omfattar den digitala världen? Och inte har vi väl glömt att det i läroplanen står att eleverna ska ha ett reellt inflytande över arbetssätt och innehåll – tror vi på allvar att dagens elever säger ”Nej, tack vi vill inte komplettera med digitala verktyg”? Finns det möjligen inte en vits med att visa eleven på alternativa sätt att använda modern teknik? Eller är det bara det de lär sig tillsammans med kamraterna, i hemmen, som är viktigt att kunna om dagens arbetsredskap?skap pers

Annonser

2 thoughts on “”Vi håller inte på med sånt på fritids!”

  1. Jag håller med! Och riktigt bra formulerat, Åsa. Jag är lite trött på att behöva försvara den självklara digitala teknikens närvaro på fritidshemmen. De har, förhoppningsvis, också tillgång till kompetenta o insiktsfulla vuxna som kan möta frågor de har o hjälpa till att styra upp vettiga användningsområden som kreativa spel, fotred.program, språkverktyg, bildsök, filmredigering och allt vad som finns i denna lilla tingest. Bevara oss för bakåtsträvare som inte ser att det är en nödvändig kompetens i det framtida samhället. Som även är här nu. En del går före, och några halkar efter, men låt det inte bli våra fritidsbarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s