Digitalt vs. analogt

I dagens digitaliserade värld finns pedagogiska verksamheter för de yngre åren, 0-12 år, där man fortfarande inte använder digitala verktyg. Eller där manalogan använder dem sparsamt. Jag ser ett par problem med det. Men jag ser också att dessa verksamheter har ett plus gentemot vissa tekniktäta verksamheter. Jag ska förklara:

Problemet för de barn som växer upp utan undervisning i IKT (Informations- och kommunikationsteknik) är att dessa barn ändå kommer att använda verktygen. De kommer att surfa, söka, interagera och vistas på internet utan att ha lärt sig alternativa sökvägar; källkritiskt tänkande; värdegrund på internet; risker med visst beteende etc etc. De kommer att använda sina mobiler till spel och sociala media utan att ha fått kunskap om alternativa användningssätt som man kan utnyttja med en mobil i bakfickan.

I de tekniktäta verksamheterna kan man oturligt nog drabbas av samma problem. Hur använder pedagogerna de digitala verktygen i undervisningen på förskolor, fritidshem och skolor? Ger man barnen kunskap om källkritik, alternativa användningssätt och värdegrund i den digitala världen? Nej, alla gör inte det. Några använder helt enkelt tekniken som gammaldags skrivmaskiner eller videobandspelare.

De verksamheter som har digitala miljöer kan förstås ha en mycket bra och målmedveten strategi för användningen/undervisningen. En bra strategi innehåller också en stor portion digitalfri tid, anser jag. Vi kan inte odla fram en generation som är hjälplös i en analog värld!! Verksamheter utan digitala verktyg kommer aldrig drabbas av detta. Dessa barn kommer att vistas utanför den digitala världen under hela sin verksamhetstid.

Summa summarum: En verksamhet måste ha en strategi för att dess deltagare förvärvar god kompetens för både en digital och en analog värld! Nu är det upp till verksamheterna att utvärdera sitt arbete!

Annonser

One thought on “Digitalt vs. analogt

  1. Det handlar om att hitta balans mellan både och. Barnen behöver lära sig hantera digitala verktyg på rätt / lämpligt sätt, de är en del av deras vardag. Analoga verktyg är dock oftast smidigare för att kunna involvera flera sinnen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s