Ny utmaning…

… för nyfikna barn och pedagoger!

”Låt barnen leka och socialisera. Låt dem vara ute, röra sig, träna motorik, få motion och lära känna vår natur.” Och så vidare… Det är klart vi vill och bör ge eleverns på fritids den sortens fantastiska kunskap. Men för den skull kan vi inte välja bort andra delar. Särskilt inte om det står om dem i läroplanen. Jag möter ofta pedagoger, faktiskt oftast på nätet, som vägrar digital undervisning på fritidshemmet. Trots att det uttryckligen står om modern teknik i läroplanen. Ursäkten är att barnen sägs spelar så mycket spel hemma.

Detta säger inte så lite om den kompetens som många pedagoger fått i ämnet. Tror vi att modern teknik är lika med att spela tarvliga spel med pang-pang och banspring? Varför står det om modern teknik i våra styrdokument? För att eleverna ska utveckla sin förmåga att levla i Candy Crush?

Den digitala tekniken är en ny utmaning för oss vuxna. Det är meningen att vi ska göra det till en utmaning för eleverna också. Det gör vi inte genom samma användningsätt som de redan har. Hur kan vi utmana eleverna i något som känns som en (för) stor utmaning för oss? Hur lär vi ut om något som verkar svårt och läskigt? Snacka om att vi pedagoger behöver stöttning i detta!

Ett sätt att utmana är att programmera. Jag har nosat på detta lite med min förra fritidsgrupp. Nu börjar jag nosa på detta med en ny grupp. Häng gärna på och kika på hur vi testar kodning/programmering med våra 2or och 3or. Nya blogginlägg dyker upp allt eftersom vi genomfört ”kursen”.

Just nu genomför jag fortbildningar för pedagoger i fritidshem, när det gäller arbete med IKT på fritidshem. Något för dig? Läs mer…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s