Baksidan

Jag skrev i vår facktidning ”Fritidspedagogik”, en reflektion om det digitala på fritidshemmen. Här är den texten.

När man får lära sig något av en arbetskamrat och när man själv lär ut; när man träffas i nätverk i kommunen och lär av varandra; när man delar och hittar andras delade tips och idéer i sociala medier och på bloggar – det är i princip gratis fortbildning och kanske är det den allra effektivaste fortbildningen! Att sluta lära kan vi inte göra och ska förstås inte heller göra det. Kunskap väger tungt, men är lätt att bära, som det heter.
I min utbildning ingick mycket kunskapsinhämtning. Allt från läsinlärning och matematik till fåglar, flora och fauna, litteraturvetenskap och gipsgjutning, skulle vi lära. Och väldigt, väldigt mycket där emellan. Den kunskapen tog man till sig för barnens skull. För att de ska ha en kunnig pedagog med ett brett register. Nu är det ju inte så att barnens frågor och behov ryms i denna, förhållandevis lilla, kunskapsbank. Nej, deras funderingar och krav på innehåll i verksamheten tar mycket större plats än så. Inte heller slutade världen att utvecklas 1994, när jag gick ut min utbildning. Absolut inte!
I dag krävs det ännu mer av en pedagog som vill verka i barnens intressesfär. Inte minst har den digitala verkligheten sprungit på fort. Nästan alla barn är online i dag. Det visar undersökningar som Statens medieråd gör. Och det från mycket tidig ålder. Det gör ju bilden lite mer komplicerad för den pedagog som inte lärt sig mer än att skicka och ta emot mejl.
För att barnen i fritidshemmet ska få tillgång till stöd och hjälp i sitt användande av internet och digitala verktyg, bör alla pedagoger som arbetar där, få hjälp att hitta i den virtuella världen. Det borde komma ett digi-lyft för oss! Målmedvetet arbete, enligt läroplanens texter om modern teknik och informationsflöden, hänger ofta på att det finns pedagoger i verksamheten som på eget bevåg och på sin fritid tagit reda på och kompetensutvecklat sig i ämnet. För huvudmannen tar inte alltid sitt ansvar att kontinuerligt fortbilda de anställda pedagogerna.
Om vi vill arbeta med modern teknik (och det måste vi ju ”vilja” eftersom det står i våra styrdokument) kan vi erbjuda barnen utmaningar som tar dem betydligt längre än de själva nått genom sitt eget vardagliga spelande. Podcasts, programmering, film- och fotoredigering, animation – detta är exempel på roliga, lockande, utvecklande och lärande aktiviteter som verkligen platsar på ett fritidshem. Och därtill kommer den sociala och etiska biten som obönhörligen måste komma in i undervisningen. Vi har sett en generation växa upp utan vuxenstöd i den digitala världen. Det har troligtvis ökat förekomsten av nätmobbning, näthat och andra tråkiga företeelser på nätet. Vi har ett stort ansvar som fritidspedagoger – och att arbeta för att barnen ska lära sig att umgås socialt är en av de uppgifter som ligger oss varmast om hjärtat. Eller hur!? I dag är nätet en stor social plattform för våra fritidshemsbarn. Så hur umgås man där? Och hur lär vi om det, tillsammans med barnen?

Så i väntan på ett stort digi-lyft för fritidspedagoger, får vi lära av varandra: nätverka; dela på sociala medier och inte minst lyssna på barnen.
Tips på gratis fortbildning på nätet: Följ fritidspedagoger på Twitter, och på Pinterest (om du inte hittat dit än, har du verkligen något att se fram emot!). Gå med i grupper för fritidspedagoger på facebook, exempelvis ”Rastaktivisterna! – rasten som aldrig tar slut” som är en guldgruva med pedagogiska tips, frågor och aktiviteter för utevistelse. Och gruppen ”Utveckla IKT på fritids” där man kan dela, fråga och lära om just det digitala på fritidshemmet. Läs bloggar av fritidspedagoger och av barn på fritidshem.

Vi ses på nätet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s