Kul och strul med iPads

”Kul och strul med iPads” – så heter mitt (numera vårt) koncept där eleverna utvecklar digital kompetens. MIK  är ett begrepp som står för Medie- och informationskunnighet. Det har eleverna rätt till, enligt läroplanen. Och inte bara det – det är avgörande för hur de ska kunna möta vår digitala verklighet.soc medier text

Kul och strul  presenteras som en valbar kurs, där KUL syftar på att barnen ska få lära sig hantera modern teknik och lära sig att se möjligheterna med den digitala världen. KUL kan också relatera till min egen kommuns utvärderingsverktyg, där det står för Kunskap, utveckling och lärande. För det är just vad den här roliga aktiviteten kommer att innebära för de som deltar.

Strul syftar på baksidan av myntet som också är nödvändig för eleverna att känna till. Det kan gälla så skilda ting som källkritik, näthat och stereotyper i media.

Kul och strul presenteras ibland som en aktivitet där man måste delta (typ…) Det är för att vi vill att alla elever som använder iPad på fritids, ska förstå och handha verktyget ansvarsfullt och med syfte att lära och utvecklas.

Alla barn borde få Kul och strul på fritidsschemat. Att lära sig hur den fria tidens lärande – som numera ofta sker på nätet – fungerar, hör till grunden för alla barn som får egen hemnyckel och vistas där ensamma. Samt alla de andra barnen också, förstås. Det är klart att man ska lära sig att fixa sitt mellanmål, hitta i närmiljön och allt det där vi brukar träna barnen i. Det som kanske hör till någon sorts utskolning, på vissa fritidshem. Men gissa hur många som kommer att hänga på sociala medier och youtube när dörren slår igen bakom dem och de (förhoppningsvis) hängt upp jackan. – Ungefär alla! Så hur ger vi dem den grunden? Världen förändras och ställer nya krav på barnens kompetens – och det måste vi på fritids förhålla oss till!

beskuren2

Vill du veta mer? Klicka här!

Annonser

En tanke på “Kul och strul med iPads

  1. Ping: Skärmtiiiiid! | Lärande Perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s