Kul och strul med iPads

Vi bytte namn på den populära aktiviteten. Från ”IKT-fritids” till ”Kul och strul med iPads”. IKT är ett begrepp som står för Informations- och kommunikationsteknik. Barnen hade givetvis snabbt snappat innebörden av aktiviteten, men själva förkortningen kändes inte så ”elevnära” och det var inte lätt att komma ihåg vad den stod för. Dessutom har förkortningen börjat bli lite omodern, tror jag. Nu pratar man hellre om MIK – Medie- och informationskunnighet.soc medier text

Kul och strul med iPads presenterades denna termin som en valbar kurs, där KUL syftar på att barnen ska få lära sig hantera modern teknik och lära sig att se möjligheterna med den digitala världen. KUL kan också relatera till min egen kommuns utvärderingsverktyg, där det står för Kunskap, utveckling och lärande. För det är just vad den här roliga aktiviteten kommer att innebära för de som deltar.

”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande”
Lgr 11

Strul syftar på baksidan av myntet som också är nödvändig för eleverna att känna till. Det kan gälla så skilda ting som källkritik, näthat och stereotyper i media.

”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde (—). Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden (—).”
Lgr 11

Alla barn borde få Kul och strul på fritidsschemat. Att lära sig hur den fria tidens lärande – som numera ofta sker på nätet – fungerar, hör till grunden för alla barn som får egen hemnyckel och vistas där ensamma. Samt alla de andra barnen också, förstås. Det är klart att man ska lära sig att fixa sitt mellanmål, hitta i närmiljön och allt det där vi brukar träna barnen i. Det som kanske hör till någon sorts utskolning, på vissa fritidshem. Men gissa hur många som kommer att hänga på sociala medier och youtube när dörren slår igen bakom dem och de (förhoppningsvis) hängt upp jackan. – Ungefär alla! Så hur ger vi dem den grunden? Världen förändras och ställer nya krav på barnens kompetens – och det måste vi på fritids förhålla oss till!  För oss går första kursdagen, för terminen, av stapeln i morgon (stor försening pga administrativt strul – så kan det gå!) och det ska bli fantastiskt roligt att ÄNTLIGEN få köra igång igen!!

2015-11-28 12.42.44

Bra information till föräldrar som vill veta vad, hur, när och varför, är nödvändig! En bra information är också i sig ett bra sätt att dokumentera vad, hur och varför, inför den egna utvärderingen av verksamheten. Klicka på bilden och läs gärna hur vi delgav information till elevernas vårdnadshavare.


beskuren2

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s