Sista kurstillfället på treornas kurs

”Va?! Är det redan sista gången??” Det var några av barnen som valt att delta i kursen ”Kul och strul med iPads” som var lite besvikna. Men jag vill lite kort berätta om även detta kurstillfälle, så att ni som är intresserade av att få in modern teknik på fritids, får chansen att veta hur VI gjorde. (Sen gör det ju inget om ni hör av er till mig och berättar hur NI har gjort – för det här med ny input; nya idéer och inspiration om modern teknik från andra fritidshem, det svämmar inte internet över med…) Nu finns i alla fall en beskrivning i tre avsnitt från oss.

Vi började med att fundera på sanningshalten i det vi ser på internet. Barnen berättade att de nog inte litade på allt. Och alla. Men det är svårt att som nioåring förstå att saker som verkar trovärdiga inte alltid är det. Så vi pratade lite om källkritik och att man också kan ta hjälp av vuxna för att fundera tillsammans med dem. Vi vuxna vet ju inte heller allting!!

NamnlösFör att göra det hela lite tydligare såg vi på en liten film från UR. Det blev det sista avsnittet ur serien ”Är det sant?” som handlar om hur det är att vara på nätet. Det är ett hett tips att kika på dessa filmer och de går hem från åk 3 och uppåt. Kanske åk 2 också, med lite mer pauser och samtal emellan, för serien innehåller en del ironi som kan vara svår för de yngre. Framför allt är filmerna roliga! För är det både roligt och tänkvärt blir man ju lite mer uppmärksam. Eller hur!?

När vi både pratat om internet och källkritik och tittat på en film om det, gick vi över till något helt annat. Vi laddade ner en app som vi startade upp tillsammans med hjälp av projektorn. Appen heter ”The Hidden World” och i introt får man, ackompanjerat med spännande musik, ljudeffekter och spännande  animerade filmklipp, en the hidden wliten berättelse om hur man hamnat i den speciella situationen som spelet startar i. Med hjälp av hjärnans alla delar, får barnen sedan lösa problem och ta sig vidare i en magisk värld. Det krävs matematiska färdigheter; tålmodighet; samarbete (för du löser det oftast med hjälp av kompisar, också); analys och problemlösning; jämförelser; att pröva och ompröva… Många förmågor blir det!

Så slutade den första kursomgången för våra treor. Det lär bli mer MIK på fritids, i en eller annan form – kanske inspirerat av någon av er!!? Nya grepp och nya former gör att det alltid blir kul på jobbet för både barn och pedagoger!

Vill du berätta om hur ni arbetar med MIK/digitala verktyg på ert fritidshem? Hör av dig!!


beskuren2

 

Annonser

5 thoughts on “Sista kurstillfället på treornas kurs

 1. Hej Åsa,
  Tack för allt sharing du gör! Jag har föjlt din blogg i flera år nu och har kämpat på att gå på en kurs inom IKT. Men intressen är svag från ledningens sida det är ju därför jag uppskattar verkligen hur du gör eller lägger upp dessa fantastiska ideer här. Jag undrar bara om det är nåt annat sätt jag kan få kontakt med dig än fb eller här. Skulle jag kunna få en email adress? Tack sååå mycket! Lycka till.

 2. Hej Åsa!
  Tycker att du har en ren och fin blogg, som väcker nyfikenhet och många bra tips och idéer!
  Jag undrar om jag får använda mig av materialet du lagt på din sida?
  Vilket tema har gjort din blogg i och vilka widgets har du använt,?
  Arbetar just nu med ”it för bättre lärande” en fortbildning (skolverket) för oss lärare mot fritidshem och tänker ta upp vilken bra sida du producerat!
  Hoppas det är okej och tack för att du delar!!!!
  Hälsningar Anette Grip

  • Hej!
   Jag tror temat på bloggen heter Forever och hela bloggen är gratisversion. Därav ev reklam som dyker upp. Widgets – jag klickar runt och experimenterar och minns inte alltid hur jag gjort/vad jag använt – någon följa-knapp till fb o twitter; några badgar och bilder.

   Mitt material kan du använda med tillbörlig cred. Roligt att du gillar.

   Åsa

   27 nov. 2017 kl. 20:28 skrev Lärande Perspektiv <comment-reply@wordpress.com>:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s