Tror du att du är källkritisk?

Vi behöver träna! Trots att vi tror oss om att vara källkritiska är vi ofta inte hälften så kritiska som vi borde vara. Kanske säger vi till de unga att de måste tänka kritiskt när det gäller mötet med så kallad fakta i media. Det är till och med möjligt att vi lär dem de där viktiga frågorna man bör ställa: Vem? Vad? Varför? När? Hur? – för att tänka igenom syftet och personen bakom en sida på nätet, till exempel.

Dock glömmer vi ofta de algoritmer som gör att just du får en sorts träffar när du söker på nätet, medan jag får en annan. Vi lever ju i små bubblor där vi får mer av det vi vill ha och missar det vi inte vet om att vi bör se. En träffsäker mini-mini-film (1 min, tyvärr lite reklam först) på det ser vi på Metro, från i onsdags ”Om internets algoritmer funnits i verkligheten hade det kunnat se ut så här” (öppnas i ny flik):

Det finns helt andra parametrar som gör oss omedvetna om hur vi ser på världen omkring oss. Vi tar in så otroligt mycket ”fakta” var dag som gör att vi får en skev bild av världen och tror oss veta saker. Om vi tror att vi vet saker – ”Det här vet jag!” – är vi inte källkritiska och blir därmed ytterligare inbäddade i den där bubblan som är lilla jag i mitt villaområde. Eller lilla du i din storstad. Eller vad det nu kan vara.

Har du en känsla av att världen blir sämre och sämre? Att världen är uppdelade i fattiga och rika? Att världsbefolkningen ökar lavinartat? Är du säker? Tänk om det inte stämmer! Vad är det som gör att vi väljer att se ett youtube-klipp eller följa en rafflande rubrik istället för att läsa en bok eller mer tillförlitlig källa? Har vi människor möjligen en längtan efter dramatik?? I jubileumsavsnittet – avsnitt 100 – av Annas och Philips lärarpodcast kan du lyssna på en intressant dialog om källkritik och om ”arvet efter Hans Rosling”.

Lyssna på fler avsnitt när du ändå är i farten! En grym pod!!

Annonser

10 thoughts on “Tror du att du är källkritisk?

  1. Så långt har jag aldrig tänkt. Bara att MSN bör dubbelkolla och ibland trippelkolla källorna med varandra innan man kan lita på dem. 🙂

  2. Som journalist tycker jag det är superviktigt att vara källkritisk. Ett sätt att se flöden som inte är anpassade efter mig är att då och då logga in i inkognito-läge i din webbläsare. Och om du ser nyheter som verkar konstiga kan du tex söka på nyheten och ”fake” eller ”hoax” – ofta är saker för bra för att vara sanna.

  3. Källkritik är A och O för alla. Synd bara att vi människor så ofta mer letar efter bekräftelse på våra åsikter än ifrågasättanden. Håller också med Charlotte: Är något för bra för att vara sant, är det oftast osant.

    • Och inte bara SÖKER vi bekräftelse – vi får det vi sökmotorernas algoritmer hela tiden. Jag som är lärare får ofta i första hand pedagogiskt relaterade träffar medan någon annan får sitt särintresse bekräftat.

      • Därför är det bra att ha ett antal vettiga källor att fråga, för källkritikens skull. Och att söka olika. Det går

    • Vi människor gillar spänning och dramatik. 9-åringar som ”vet att vi såg en mystisk skugga gå över gården” och 17-åringar som ”känner att det finns ‘något’ här”. Vuxna som väljer att dela ”De lever på våra skattepengar utan att krävas på motprestation”. Vi gillar att triggas och att uppröras…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s