Det Digitala Skollyftet

Under höstterminen 2013 gick jag med i det Digitala Skollyftet. Det är ”en öppen digital fortbildning som vänder sig till skolsveriges alla lärare, skolbibliotekarier, skolledare m.fl som genom sin medverkan bidrar till att skapa det digitala lärarlyft vi som verkar i skolan vill se och behöver. Digitala Skollyftet kör igång vecka 44 på Skolforum och sedan ett antal veckor framåt. I kursen kommer vi att möta flera olika inspiratörer som i varsin vecka ger oss en livesänd diskussion om sitt expertområde. Sedan diskuterar, delar och bygger vi vidare på de olika ämnesområdena och tillsammans skapar vi olika ingångar till skola, lärande och skolutveckling. Kompetensutvecklingen i kursen kommer alltså att beröra flera olika ämnesområden; sociala medier, pedagogik, teknik, didaktik och filosofi. Den som deltar i kursen har alltså en stor möjlighet att påverka innehållet.” Citat från Digitala Skollyftets egen sida http://www.digitalaskollyftet.se/om/det-digitala-skollyftet

Genom att göra de uppgifter som funnits, vecka för vecka, och genom att dokumentera detta på Lärande Perspektiv, samt faktiskt även genom att delta i en av de livesända diskussionerna där jag berättade om min erfarenhet kring IKT på fritids, har jag slutligen erhållit en ”badge”. En badge är ett digitalt märke som utfärdas som ett intyg eller certifikat för förmågor, prestationer, deltagande, utbildning, erfarenheter, intressen etc. Det är ett sätt att digitalt kunna verifiera informellt lärande och fungerar som ett komplement till formella kvalifikationer som högskolepoäng och lärarexamen m.m.

Min egen ingång var att flytta fram fritidshemmens position i det digitala arbetet i skolan. Så jag har skapat digitala forum för samverkan kring ämnet! På Google+ skapade jag ”Utveckla IKT på fritids!” där vi delat både tips och konkreta dokument. På Facebook skapade jag en grupp med samma namn: ”Utveckla IKT på fritids!” Dessa grupper har jag, i samarbete med Monica Nilsson, använt till kommunikation, lärande och samskapande med en hel drös vetgiriga och tipsande kollegor på nätet. Vi kommer att fortsätta samlära i dessa forum. Jag hoppas också kunna sprida kunskapen om hur man kan arbeta med IKT på fritids, vidare till kollegor i min kommun.

Hur det konkreta arbetet med de digitala verktygen ser ut på just min arbetsplats och hur arbetet med de enskilda uppgifterna i det Digitala Skollyftet ser ut, kan du läsa här på bloggen under etiketten #digiskol. Ja, så här är min badge:

digiskol_badge_hela_loggan_2ee239d9-b637-486e-bd98-f31053c931ad

Annonser

2 thoughts on “Det Digitala Skollyftet

  • Tack och grattis själv!
   När jag fick min var det tekniskt strul. Därför är badgen fortfarande en kopia, skärmdump, tills de fixat det. Har inte hört nåt än… La en länk på bilden också.
   Åsa

   Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s