Bildämnet = Ha-roligt-stund?

Kanske har jag fel. Hoppas det. Tar gärna emot mothugg i så fall!! Men…

… jag tycker det verkar som barnen i skolår 1-6 inte får den bildundervisning som de borde få!

Generaliseringar är sällan bra. Och jag vet flera bildlärare som arbetar medvetet med att ge eleverna en god bildundervisning. Men jag får intrycket av att det inte är en majoritet. Jag hör kommentarer som:

– Vi ritar ju så mycket i svenskan, så vi har mycket bild i klassen.blogg100-logotype-300x256

– Bild ingår i nästan alla ämnen, vi ritar och målar varje dag.

– Vi ritar för att det ska bli ett avbrott i undervisningen – lite kul.

Om de tidigare åren i skolan ska innebära att vi ritar och målar lite grann i de olika ämnena: Hur ska de senare åren hinna med att fylla på allt som läroplanen säger att vi ska arbeta med?

– Grunderna i  exempelvis blyertsteknik; akrylmålning; skuggning; djup; modellerande gestaltning; färglära; olika verktyg; digital användning; design; formspråk; bildbudskap; konsthistoriska och samtida bilder; presentation; varierande uttrycksformer; arkitektur etc etc…

Syftet med bildämnet:

  • Utveckla kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas
  • Erfarenheter av visuell kultur
  • Framställa bilder med olika metoder, material och uttrycksformer med egna kreativa initiativ
  • Förståelse för bildbudskap
  • Diskussion och kritisk granskning
  • Historisk och nutida kultur

Det blir tufft för lärarna i de senare åren, om min känsla för hur bildundervisningen ser ut i de tidigare åren, stämmer.

2012-11-07 09.13.27

En reaktion på ”Bildämnet = Ha-roligt-stund?

  1. Det får de inte. Bildämnet prioriteras inte alls i F-5 skolor. Oftast är det klassens lärare som ansvarar för ämnet. Jag, vi har ju duktiga lärare men många gillar inte jobba med bild, vet inte hur de ska göra det, har inte ork. Jag har pratat med många som skulle önska att ha en bildlärare men när jag tag upp frågan med några rektorer fick jag samma svår: pengar. Bildlärare betyder att de andra måste gå när i tjänst med några % eftersom halvklass undervisning kräver mer pengar som skolan inte har. Jag hoppas dock försvarande 🙂

Lämna en kommentar