Gårdagen var blå

Den första dagen i påskveckan – eller Stilla veckan som den också kallas, är Blåmåndagen. För allmänbildningens skull kan jag berätta att det har något att göra med kyrkor klädda i blått, i Sydtyskland. (Där tog allmänbildningen slut i ämnet. Tyvärr…)

Eftersom det är påsklov, firar barn och personal skolfria dagar på fritidshemmen! Däremot är det inte fritt från inlärning. Denna inlärning är dock något mer lustbetonad, informell och beror mer än vanligt på vad barnet själv vill träna!

Årets Blåmåndag spenderades i skogen. Det blev en naturväv, ett antal goda grillade pinnbröd och mycket lek och rörelse.

Några lärdomar: Hur ett bröd ser ut och känns när det är färdiggräddat. Hur allemansrätten fungerar – inte ens till en väv får man bryta grenar… Hur man blir sams när man just blivit ovänner – det går! Vad händer om man gör en pilbåge med en pinne som inte är böjbar? osv osv.

Loven på fritids är BÄST!!

2 reaktioner på ”Gårdagen var blå

  1. Blå måndag var hantverkarnas lediga dag. Under medeltiden fick de ledigt på måndagarna i fastetid (det fanns alltså inte bara en blå måndag), men när de började utöka detta att gälla varje måndag, blev det förbjudet. Fastans liturgiska färg är lila (blå om man inte ser nyanserna). Sen finns det bl a en teori om växtfärgning på måndagar, samt en om att det handlar om ett slaviskt låneord och inte har något alls med blå färg att göra. Blau machen säger man fortfarande i Tyskland när man skolkar från jobb eller skola. (Då kan det komma ett blått brev från rektorn med en anmärkning i.) I Danmark är måndagen efter konfirmationen den Blå måndagen, men jag har inte kollat upp det så noga. Hade aldrig hört talas om Blå måndagen förut, men man har väl sökfunktion på datorn… Förresten har frisörerna i Tyskland fortfarande ledigt på måndagar. Alla måndagar. Den som är blå är f ö full, så man kan väl räkna ut vad hantverkarna sysslade med på sin lediga måndag.

Lämna en kommentar